BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Добрич 54 лозари си оспорваха званието най-добър майстор на домашно вино

Добруджанска каручка, музиканти и танцьори поведоха шествието на лозарите, което постави началото на празника, посветен на Трифон Зарезан в Добрич днес. Писаната каручка беше водена от бременната кобилка Мая, което според поверията обещава зрава и богата година.

По стара българска традиция кметът Йордан Йорданов заряза лозата в Етнографска къща. Той припомни, че според народните поверия колкото по-студен е този ден, толкова по-плодородна ще е годината. Пожела здраве, плодородие и берекет.

Кметът бе провъзгласен за Цар на лозята.

54 винари се включиха тази година в Конкурса за домашно вино на Община Добрич и Къщата на виното. Най-добрите майстори бяха наградени от кмета.

В конкурса за червено домашно вино първото място бе отредено на Валентин Ничев, второто място беше присъдено на Мариян Игнатов, а трети се нареди Васил Георгиев. В класацията при белите вина първо награда отиде при Петър Янков, втори стана Димитър Димитров, а трети – Георги Белов. В категорията при вино Розе за най-голям майстор беше признат Ивайло Михайлов, втори се нареди Веселин Иванов, а трети стана Даниел Йорданов.

Поощрителна награда беше присъдена за Недко Йорданов, майстор на бяло вино.

Валентин Ничев е отличен за червено вино, реколта 2020. Майсторът разкри рецептата за еликсира – 60 на сто Мерло и 40 на сто сорт Каберне Фран. Ничев призова традициите да се спазват, защото ни връщат към българските корени, а и са повод и в епидемията да сме заедно.

В ритуала се включи и ПФА “Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.  А етнографът Лена Кирилова припомни, че празникът Трифон Зарезан е дълбоко свързан със земеделския бит на добруджанеца, празникът неслучайно се отбелязва през февруари, в началото на новата селскостопанска година, когато първият топъл полъх сякаш предупреждава стопаните, че наближават усилните дни на полето. И до днес българинът почита виното наред с хляба, а дегустатори и ценители се наслаждават на меката свежест, фин, изискан вкус на повече от 500 различни български аромата.

Сортът, реколтата, начинът и времето на съхранение, са само част от факторите, необходими, за да придобие виното онази хармоничност, накарала хората да го нарекат течната храна на боговете. А празникът Трифон Зарезан, в който се преплитат древни езически и християнски вярвания, има и днес своето място в народния календар и се тачи като ден на лозарите. В него намират израз любовта на добруджанеца към земята, желанието за сполука и берекет и почитта към едно растение с хилядолетна история – лозата. 

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!