BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Генерал Тошево заразяха лозите и наградиха майстори на виното и поезията

Денят на лозаря – Трифон Зарезан беше празнично отбелязан в Генерал Тошево – с хора и много песни за виното и любовта. При стриктно изпълнение на всички противоепидемични мерки, обичаят беше спазен, а кметът Валентин Димитров ритуално заряза лозите в двора на Историческия музей.    

   Преди това бяха обявени имената на победителите и наградените от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2020 г.

   По традиция голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината. Както всяка година и сега надпреварата протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

   Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Желязко Симеонов. Той грабна приза и за най-добро розе. В категория „Червено вино“ победител стана Ивелин Георгиев. За Винар на 2020 г. единодушно беше избран Петър Канев. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.

   Обявени бяха и призьорите в конкурса за стихотворение и проза „Вино и любов – любов и вино“, който се организира традиционно по повод празниците Трифон Зарезан и Денят на влюбените.

   Журито присъди две поощрителни награди – на Галина Москова Дъргънова от Горна Оряховица за стихотворението и „Тоналност в до мажор“ и на Литературен клуб „Млад творец“, при НЧ „Развитие – 1926“, село Стража, област Търговище, който се включи в конкурса с шест участника.  

   Трета награда беше присъдена на Цветанка Георгиева Ангелова от град Русе за стихотворението „Безвремие“. Втора награда спечели стихотворението „Остани“ на Кристина Станкова от село Стража, а първа награда беше присъдена на Ивелина Радионова от град Провадия. Тя участва в конкурса с стиха, които безапелационно са класирани на първо място – „Бащино лозе“ и „Хубава Неда“.

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!