BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българската мечта на един американец и неговата съпруга се сбъдна в Шабла

За свещи дойдох да си говорим със Силвия Уолтърс в дома й в Шабла. За био свещи от соево -кокосов восък, защото тя ги прави приказно красиви и са едни малки, ароматни чудеса в съд. Довела е изработката им до съвършенство с много четене, гледане и опити, защото компромиси с качеството им не допуска. Такава е и тя, такъв е й домът й – безупречен, красив, уютен и наситен с много любов и спокойствие, като самата Силвия.

И от разговор за био свещи, макрамета и декупаж се превърна в разговор за живота, за сбъднатите мечти, за любовта и творчеството, като резултат от всичко това.

И тя, и съпругът й Робърт творят. Тя – свещи, макрамета и декупаж, когато не е заета да дава уроци по английски език на желаещите в Шабла. Той – маси, дъски, купи и специални рафтове за продуктите на съпругата си, когато не е зает с пътуванията си. Тя е Силвия от Търговище, завършила английска филология, обича да преподава, работила в чужбина. Той се казва Робърт и е от Флорида.  Бивш военен, участвал в мисии. Понастоящем работи за американското правителство, като митнически агент. Силвия и Робърт се запознали чрез интернет. И както става в приказките –  срещнали се /защото съдбата си знае работата и той бил наблизо/, харесали се, влюбили се, оженили се /на брега на морето в Кранево/, купили си къща в Шабла, която Силвия е превърнала в приказен дом, където като една малка фея прави, своите вълшебства. Така й обещал съпругът й, когато се запознали – един ден тя да може да прави това, което харесва, да има малка работилничка, в която да се занимава с това, което обича – да преподава и да твори с ръце и душа.

 • Защо соево-кокосов восък, а не парафинови свещи?
 • Да гори парафинова свещ у дома е все едно да имаш запален автомобил в стаята. – казва Силвия. –  Парафинът е остатъчен продукт от производството на петрол и е токсичен, затова аз използвам само растителен восък в моите свещи. В тях влагам единствено и само висококачествени съставки. За тяхното производство всичко е важно – и фитилът, и боята и аромата. Всеки нов вид свещ тествам първо у дома, докато не стане съвършен. Едва тогава го предлагам за продажба. Вкъщи постоянно горят свещи. Температурата на въздуха, също е много важна при изработката им и поддържам определена температура.

Освен, свещите от восък,  Силвия прави твърд лосиона за тяло и масажни свещи, като в тях влага масла, подходящи за различни типове кожа, прави ароматизатори за дрехи, занимава се с декупаж, реставрация на мебели, изработва кутии за бижута, а от скоро има и нова страст – макрамета. Винаги измисля нещо ново, което да прави, защото не обича да остава без работа.

 • Къде продавате, това което изработвате с Робърт и имате ли клиенти?
 • Продаваме най-вече чрез страничките си в интернет, чрез Фейсбук и Инстаграм и от уста на уста, което е най-добрата реклама. Не се оплакваме от липса на работа. По празниците едва смогвам. Имам и редовни клиенти, които целогодишно търсят продуктите ми.
 • От къде  поръчваш материалите за различните производства?
 • Най-често от България, но по време на коледните празниците, когато имах много поръчки, а доставките се бавиха, заради пандемията, си поръчах от САЩ. Тези отвъд океана отдавана дойдоха, а тези от България още ги чакам. Робърт също ми купува и носи при пътуванията си.
 • Виждам върху свещите малки, красиви и съвършени детайли, тях как ги правиш и от какво?
 • Всичко е от восък. Имам миксер, с който правя „сметаната“ и после я шприцовам върху свещите. Всички декорации са восъчни,  правя ги с малки калъпчета, защото всяка друга украса – сушено цвете, зрънца кафе или друго, е предпоставка за пожар и така продуктите ми няма да са безопасни.

И свещи по поръчка изработва Силвия, за специални поводи. Предлага дизайн, съд, цвят, аромат и клиентите си избират. Има за всеки вкус и бюджет. Всеки предмет изработен от нея е изпипан до съвършенство. Декорацията върху свещите е неразличима от истинските предмети, украсите върху кутиите за бижута са перфектни, а макрамета, които изработва са достойни за всеки дом. За всеки дом са достойни и дъските и масите, които изработва Робърт. Всичко е направено с любов и перфекционизъм.

 • Явно и двамата сте творчески натури. Дървото ли е неговият материал?
 • Да, той обича работата с дърво. Сам си измисля дизайна, на това което прави. Има си малка работилница, и когато не пътува, си почива работейки в нея. Прави маси, дъски за рязане, купи от дърво, свещници. Комбинира дървото с епоксидна смола и се получават много красиви продукти. Той ги прави, моя е задачата да ги рекламирам и продавам. Имаме малка семейна фирма. Дори си имаме и наше лого, което беше основен елемент на сватбата ни и затова го избрахме за знак на изделията.
 • Ти си от Търговище, съпругът ти е от Флорида. Как избрахте да живеете в Шабла?
 • Живеехме в чужбина, но се върнахме, за да се оженим тук и решихме да си купим дом в България, някъде около Варна. Обърнахме се към агенция за недвижими имоти, която ни показа първо тази къща. Харесахме я много и почти без колебания я купихме. Съпругът ми пътува много, неговите служебни ангажименти са на целия Балкански полуостров и е важно да имаме място, където да се чувстваме спокойни и у дома.
 • А Робърт как се справя в България? Научи ли вече български?
 • Не още. Живеем в България от 2 години, но му е трудно защото аз, като истински учител, искам от него да се справя добре и да говори правилно. Знае няколко думи, но основно си говорим на английски.
 • Кое го изненадва най-много в България и българите?
 • Това че всичко знаем, всичко можем и не приемаме съвети. Изненадва се, че все си поправяме нещата сами или ги приспособяваме, казва му  „българско инженерство“  – от нищо правим нещо, но все повече свиква с България и българското. Дори вече два пъти вари ракия. Купи си бидон и заяви, че вече е истински българин. Ходихме на казан, за да сварим ракия от смокините в двора. Така се радваме на времето, което имаме и правим всичко заедно, когато е у дома. Не съм предполага, че ще прекарвам толкова време с някой и няма да ми омръзне.

Градината и домът на семейство Уолтърс в Шабла са, като оазис. Оазис, в който още с влизането разбираш, че е място със собствена атмосфера и климат. Създал го е Робърт за Силвия, а тя го превърнала в дом, за което той й е много благодарен. Като човек пътувал и живял на различни места по света, цени изключително много домашния уют и семейството си и иска сигурност и спокойствие за себе си и близките.

 • Мечтала ли си някога да срещнеш човек, като Робърт, който да те обича, подкрепя и мотивира във всичко, с което се занимаваш?
 • Мечтала съм, но не съм вярвала, че ще ми се случи…

Ако не сте виждали как изглежда щастието – трябва да видите Силвия и ще се убедите, че то има красиво лице, широка усмивка и очи пълни с любов. Така изглеждат хората намерили себе си и човекът до себе си. Затова всичко, което изработват двамата е толкова красиво, защото е създадено от души, които се обичат и във всичко влагат част от себе и любовта си един към друг.

А когато следващия път се чудите какъв подарък да изберете за близките си, разгледайте страничките на Силвия и Робърт и там ще откриете перфектният подарък. Всеки от тях направен с ръце и душа от семейство Уолтърс, а тези неща са най-ценни, защото така подаряваш не само предмет, а и положителна енергия с послание за обич.

Диана СТЕФАНОВА

източник: Про Нюз Добрич

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!